Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΡΟ & ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ, προυπόθεση για την ανθρώπινη υγεία & ισορροπία!


Υγρασία, προϋπόθεση για μια καλή υγεία
Το νερό αποτελεί το 75% περίπου του συνολικού βάρους του ανθρώπινου σώματος. 70% της μυϊκής μάζας αποτελείται από νερό.
Μια μείωση 5% περίπου των υγρών μέσα στο ανθρώπινο σώμα θα προκαλέσει απώλεια ενέργειας της τάξεως του 25-30% στους περισσότερους ανθρώπους.
Ακόμη και μια μέτρια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας κατά 3%, πράγμα που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε πως η σωστή υγρασία μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια περιττού βάρους.
Η σωστή υγρασία είναι σημαντική για κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος – αν τα υγρά μειωθούν κατά 15% επέρχεται θάνατος – ενώ η αφυδάτωση ευθύνεται για μια σειρά οργανικών προβλημάτων, από την δίψα στην κατάθλιψη, στον καρκίνο, στην παχυσαρκία, στην κόπωση, στην βουλιμία, σε διαταραχές της πέψης, σε δερματικά προβλήματα, πονοκεφάλους και πολλά άλλα.
Φυσικά δεν ευθύνεται για όλα τα προβλήματα μόνο η αφυδάτωση του οργανισμού αλλά συμβάλλει. Το γεγονός είναι ότι πίνοντας αρκετό καθαρό νερό σε καθημερινή βάση μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά την καλυτέρευση της ζωής μας. Σίγουρα πάντως θα βοηθήσει τον οργανισμό να ελευθερωθεί από τοξίνες και θα ενισχύσει τον μεταβολισμό.
Πόσο σημαντική λοιπόν είναι η υγρασία;
-         Μια εξάχρονη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2002 στο Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας, διαπίστωσε ότι εκείνοι που πίνουν περισσότερα από 5 ποτήρια νερό ημερησίως, ήταν κατά 41% λιγότερο επιρρεπείς να πάθουν έμφραγμα από όσους κατανάλωναν λιγότερο από δύο ποτήρια.
-         Πίνοντας 5 ποτήρια νερό ημερησίως μειώνονται οι πιθανότητες κατά 45% για καρκίνο του εντέρου.
-         Πίνοντας 2 λίτρα νερού ημερησίως μειώνονται οι πιθανότητες κατά 79% για καρκίνο του μαστού.
Η ποσότητα νερού που πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως είναι περίπου 3-4 λίτρα. Η επίσημη αντιστοιχία είναι για κάθε 18,5 κιλά  βάρους απαιτείται ένα (1) λίτρο νερού.
Τα πέντε πιο βασικά οφέλη της καθημερινής σωστής ενυδάτωσης είναι:
  1. Ενέργεια! Αν αισθανθείτε κούραση, πιείτε 2 λίτρα νερό μέσα σε μιάμιση ώρα και δείτε πόσο καλύτερα θα είστε.
  2. Απώλεια βάρους! Ο εγκέφαλος μας δεν αναγνωρίζει την διαφορά ανάμεσα στο αίσθημα της πείνας και της δίψας κάθε φορά που τα επίπεδα της ενέργειας μας μειώνονται. Καθώς λοιπόν αυτά τα δύο εκπέμπονται ταυτόχρονα εμείς τρώμε αντί να πίνουμε… τρώμε λοιπόν ακόμη και όταν το σώμα έχει ανάγκη από νερό…
  3. Καθαρή Επιδερμίδα! Πίνοντας 3-4 λίτρα νερό ημερησίως θα παρατηρήσουμε δραστικές αλλαγές στην επιδερμίδα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο το σώμα είναι αφυδατωμένο φροντίζει ώστε η παροχή νερού στον εγκέφαλο και την καρδιά να είναι ικανή και την περιορίζει από τα υπόλοιπα περιφερειακά όργανα, όπως και το δέρμα.
  4. Αλκαλικότητα και ισορροπία του PH! Πίνοντας καθαρό φιλτραρισμένο νερό με ένα ph 8,5+ (διαβάζετε τις ενδείξεις του ph στα εμφιαλωμένα νερά), θα παρατηρήσετε την αύξηση της ενέργειας και της ζωτικότητας στο σώμα σας. Το ph του σώματος μας είναι 7,365. Όταν λοιπόν καταναλώνουμε πολλές όξινες τροφές (όχι ξινές…) καθημερινά βάζουμε τον οργανισμό σε μια συνεχή αγωνιώδη προσπάθεια να ισορροπήσει το ph στην φυσιολογική του τιμή. Πίνοντας λοιπόν νερό με υψηλή αλκαλικότητα βοηθούμε το σώμα μας να διατηρεί την σωστή αλκαλικότητα, να ξεφορτώνεται περιττές τοξίνες και οξέα και να διατηρεί υψηλά επίπεδα ενέργειας και ζωτικότητας. Επίσης κάποιος υπέρβαρος θα παρατηρήσει άμεση απώλεια βάρους, γιατί η παχυσαρκία είναι μια διαταραχή που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση προϊόντων υψηλής οξύτητας.
  5. Αντι-γηραντικό! Το πρόβλημα της πρόωρης γήρανσης του σώματος είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης και μιας ελλιπούς διατροφής σε αλκαλικά προϊόντα. Οι τοξίνες παραμένουν στο σώμα και καταστρέφουν όλες τις δομές του γρηγορότερα.
Όταν λοιπόν είμαστε ενυδατωμένοι με καθαρό και υψηλά αλκαλικό νερό (8,5+), τα κύτταρα μας λειτουργούν τέλεια, το πεπτικό μας σύστημα επίσης υπέροχα και απομακρύνονται εύκολα όλες οι τοξίνες που προκαλούν την γήρανση και την φθορά του σώματος σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για να γίνει κατανοητή η κλίμακα του ph, αρκεί να σημειώσουμε ότι είναι λογαριθμική, δηλ. το ph 6 είναι 10 φορές πιο όξινο από το ph 7, το ph 5 είναι 100 φορές πιο όξινο από το ph 7 και το ph 4 είναι 1000 φορές περισσότερο όξινο από το ph 7. Η κόλα έχει ph ανάμεσα στο 2 και 3 (10.000-100.000 όξινο)! Μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε ότι όταν η διατροφή μας είναι κατεξοχήν όξινη καταναλώνοντας καφέ, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, κρέατα, θαλασσινά, αλκοολούχα ποτά, ανθρακούχα, κάπνισμα κλπ.. το σώμα χρειάζεται να αντιδράσει με αλκαλικότητα 10000 και μερικές φορές και 100.000 υψηλότερη για να επιφέρει ισορροπία. Εάν λοιπόν καταναλώνει κάποιος τέτοιες όξινες τροφές το σώμα πρέπει να χρησιμοποιεί τις εφεδρείες του σε μεταλλικά αλκαλικά στοιχεία όπως π.χ. το ασβέστιο για να επιφέρει ισορροπία μειώνοντας έτσι τα αποθέματα του και οδηγώντας σε οστεοπόρωση ή άλλες διαταραχές.
Ή άφθονη λοιπόν κατανάλωση (3-4 λίτρα) υψηλά αλκαλικού (ph 8,5+) νερού προλαμβάνει τέτοιες διαταραχές.
Το νερό που πρέπει λοιπόν να καταναλώνεται ημερησίως είναι περίπου 3-4 λίτρα και υψηλής αλκαλικότητας.
Το νερό της βρύσης είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υψηλά όξινο.
Επίσης το κρύο ή παγωμένο νερό εξαντλεί μέρος από την ενέργεια του σώματος για να επαναφέρει ισορροπία στην εσωτερική του θερμοκρασία.
Πλούσια σε αλκαλικότητα νερά μπορούμε να βρούμε μόνο σε φυσικές πηγές ή να μετατρέψουμε το νερό της βρύσης με την διαδικασία του ιονισμού... τέτοια μηχανήματα μπορεί κάποιος εύκολα να βρεί στο εμπόριο ή στο διαδίκτυο.
Μια απλή μέθοδος, όταν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εύκολο και εφικτό, είναι να στύψουμε μισό λεμόνι σε κάθε λίτρο νερού για να αυξήσουμε την αλκαλικότητα του νερού!
Ανδρέας Λάσκαρης
Μέλος Παγκόσμιας Ένωσης Φυσικών Θεραπευτών
6973010332

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μάλαξη με Βεντούζες - Cupping Therapy



Η  μάλαξη με βεντούζες είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος που εξασκείται ενεργά μέχρι σήμερα σχεδόν σε όλους τους γνωστούς πολιτισμούς.
Τα πρώτα δείγματα τέτοιας καταγεγραμμένης θεραπείας τα έχουμε στην Αίγυπτο όπου οι ιερείς εξασκούσαν αναρρόφηση με κέρατα ζώων και πήλινα δοχεία μέχρι την εφεύρεση του γυαλιού και την ευρεία χρήση του.
Οι αρχαίοι ‘Έλληνες και ιδιαίτερα ο Ιπποκράτης , ο πατέρας της Ιατρικής εφάρμοζε την θεραπεία με βεντούζες όπως και οι αιγύπτιοι ιερείς.
Από ένα σημείο και μετά με την επέλαση της Πειραματικής Ιατρικής – της αυτοαποκαλούμενης Κλασσικής – οι βεντούζες όπως και άλλες μορφές κλασικών θεραπευτικών μεθόδων που εφαρμόζονταν για αιώνες, έπεσαν σε δεύτερη μοίρα και στον χλευασμό προς όφελος των προοδευτικών πειραματικών μεθόδων της νέας Ιατρικής φαρμακευτικής επιστήμης.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το ρεύμα αυτό που στρέφεται ξανά στις κλασσικές μεθόδους θεραπείας, επιστημόνων αλλά και ευρείας μάζας ανθρώπων, επανέφερε και την τόσο χρήσιμη και θεραπευτική μέθοδο της Μάλαξης με Βεντούζες.
Μια πρακτική γνωστή σε όλους στην Ελλάδα, όχι από την παράδοση των ασιατικών χωρών, όπως της Κίνας και της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, αλλά αυθύπαρκτη στον Ελλαδικό χρόνο από αρχαιοτάτων χρόνων.
Οι Βεντούζες όπως και όλες οι μορφές θεραπευτικής μάλαξης ασκούνται από Φυσιοθεραπευτές και ειδικευμένους επιστήμονες με γνώση της φυσιολογίας και της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος.
Μια θεραπευτική μάλαξη με βεντούζες βοηθά:
Στην απελευθέρωση των ιστών από τις τοξίνες.
Στα κρυολογήματα
Στην μείωση των οιδημάτων και των φλεγμονών
Στους αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους
Στις διαταραχές του αναπνευστικού (όπως βρογχίτιδα και άλλα προβλήματα)
Σε μυϊκούς πόνους
Σε πόνους που οφείλονται στην έμμηνο ρήση
Σε προβλήματα γαστρεντερικά
Σε αυχενικά προβλήματα
Σε κιρσούς και φλεβίτιδα
Και πάρα πολλά άλλα…

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για την εφαρμογή των βεντουζών όταν ασκούνται από έμπειρους φυσιοθεραπευτές και ειδικούς, εκτός εκείνων που οι ειδικοί γνωρίζουν. Μπορούν οι βεντούζες να εφαρμοστούν σε όλο το σώμα εκτός των σημείων που τα μόρια είναι εξαιρετικά μαλακά (βλ. μάτια) ή οστεώδη (βλ. κρανίο), σε περιπτώσεις τραυμάτων ή εγκαυμάτων, σπασμένων οστών και γενικά ακραίων περιπτώσεων όπου ο πόνος και μόνο μπορεί να είναι αποτρεπτικό στοιχείο για την εφαρμογή τους.
Κάποια κόκκινα ή μελανά σημάδια παραμένουν στο δέρμα για μερικές ώρες έως μέρες. 

Με την μάλαξη με βεντούζες απορροφάται από το χόριο και τους βαθύτερους ιστούς το υγρό εκείνο που είναι γεμάτο τοξίνες και η περιοχή απελευθερώνεται καθώς νέο αίμα μεταφέρεται εκεί και την καθαρίζει.

Πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική είναι η μάλαξη με βεντούζες και για αισθητικούς λόγους, όπως στο πρόσωπο για την ενεργοποίηση του κολλαγόνου, με κυλιόμενη μάλαξη και όχι σταθερή για την αποφυγή σημαδιών, αλλά και στους γλουτούς για την αγωγή κατά της κυτταρίτιδας.

Οι βεντούζες μπορούν να μένουν στο σώμα από δέκα λεπτά έως και μία ώρα ώστε να γίνεται μια καλή απελευθέρωση της περιοχής από κάθε τοξικό υλικό. Μπορεί και συνιστάται η επανάληψη σε περιοχές που έχουν ήδη δουλευτεί 3 φορές εβδομαδιαίως αλλά και καθημερινά, πάντα σε συνάρτηση με το πρόβλημα της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχολές στην Ελλάδα με πολυετή εμπειρία όπου κάποιος μπορεί να εκπαιδευτεί στην θεραπευτική μάλαξη με βεντούζες, πάντα όντας φυσιοθεραπευτής ή νοσηλευτής ή παρεμφερή επιστημονικού κλάδου και φυσικά είναι καλύτερο κάποιος που δεν έχει άδεια, εμπειρία ή καλή γνώση του αντικειμένου να αποφεύγει την οποιαδήποτε μάλαξη.
Η μάλαξη με βεντούζες καλό είναι να ασκείται, σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου - Χειμώνα  - Άνοιξης, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτό ως αποτέλεσμα θα έχει την πλήρη αποτοξίνωση του σώματος αλλά και την ενίσχυση και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού.

Η Ιπποκράτειος μέθοδος μάλαξης με βεντούζες που ακολουθεί το θεραπευτικό σύστημα μας ουδεμία ή ελάχιστη σχέση έχει με τις έως τώρα γνωστές ανατολικές μεθόδους θεραπείας με βεντούζες. 
 
Στην Ελλάδα η ευρεία χρήση της μάλαξης με Βεντούζες επανήλθε χάρη στις γνώσεις και τις έρευνες της Ιατρού Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου - Γρίβα και της Μαρίας Μυρτώ Γρίβα, που έχουν εκπαιδεύσει έναν επιμορφωμένο πυρήνα ατόμων  σε αυτήν την αναζωογονητική και θεραπευτική πράξη.
Για οιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις Ιατρούς παθολόγους μπορείτε να επισκεφτείτε το site: www.grivas.info 



Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ



  Η Αλκαλική διατροφή είναι η σωστή διατροφή για έναν υγιή οργανισμό και ένα ενεργό μεταβολισμό. Μια τέτοια διατροφή μας κρατά σε μια καλή φόρμα και φυσικά αυξάνει τις αντοχές μας απέναντι σε εξωγενείς ιογενείς ή άλλους παράγοντες.

  Πολλές από τις τροφές που καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι όξινες και σε αυτές περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι διατροφικές καθημερινές του αφύσικες συνήθειες.
  Για να κατανοήσουμε τον λόγο που πρέπει να έχουμε μια διατροφή πλούσια αλκαλική, αρκεί να αναφέρουμε πως το PH του ανθρώπινου σώματος είναι 7.4, δηλ. ελαφρά αλκαλικό. Όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλές τροφές που δημιουργούν όξινο περιβάλλον, αυτό το επιπλέον οξύ, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Μπορεί επίσης να αποτελέσει το αγαπημένο περιβάλλον για επιβλαβή βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς επιφέροντας βλάβες στους αδένες αλλά και τα υπόλοιπα όργανα.
  Όταν η διατροφή μας γίνει αλκαλική τότε το σώμα μας επανέρχεται στο φυσιολογικό του βάρος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα (μερικούς μήνες). Τα δομικά υλικά μιας αλκαλικής διατροφής είναι αυτά που ανανεώνουν τα κύτταρα μας.

  Για να διατηρηθεί το PH σε αυτή την τιμή πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά περίπου 80% αλκαλικών τροφών και 20% ή λιγότερο ποσοστό όξινων τροφών.
Δίνοντας έναν πίνακα με τροφές αλκαλικές και όξινες θα αντιληφθούμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τις πιθανότητες αυτές να επιβαρύνουν την υγεία μας εν ευθέτω χρόνο.
Να θυμάστε ότι ένα ποσοστό 20% και λιγότερο, όξινων τροφών, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό αλλά πολλές φορές είναι και ωφέλιμο. Σε αυτές τις ωφέλιμες τροφές περιλαμβάνεται και το Μέλι όπως και τα όσπρια.
Μερικές τροφές είναι περισσότερο αλκαλικές και άλλες λιγότερο όπως και μερικές είναι στο μεταίχμιο. Οι μετρήσεις της αλκαλικότητας διαφέρουν στα διάφορα εργαστήρια και χώρες και αυτό ωφείλεται ή στην διαφορετική ωριμότητα των προιόντων ή στην περιοχή της καλιέργειας τους και των κλιματικών συνθηκών, αλλά και στον τρόπο μέτρησης της αλκαλικότητας. Έχετε υπόψη ότι αυτοί οι πίνακες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές και χρησιμεύουν μόνο ως οδηγός μέχρις ενός σημείου.

Αλλά η βασική διαφορά ανάμεσα στους πίνακες αλκαλικότητας είναι:
Μερικοί πίνακες εκτιμούν την αλκαλικότα ή οξύτητα μιας τροφής πριν την κατανάλωση της και άλλοι όπως και ο κάτωθι εκτιμούν περισσότερο το αποτέλεσμα που η τροφή έχει στο σώμα μετά την κατανάλωση της.


Αλκαλικές & Όξινες τροφές:
Τρώμε πολλά 

Υψηλής Αλκαλικότητας - pH 8,5 - 9,0
Αλάτι Ιμαλάϊων, Χλόη, Αγγούρι, Σπανάκι, Μαιντανός. Μπρόκολο, Φύτρα, Φύκια, Ροφήματα πράσινων λαχανικών.
Μέτριας Αλκαλικότητας - pH 7,5 - 8,0
Αβοκάντο, Παντζάρια, Κόκκινο καυτερό πιπέρι, Λάχανο, Σέλινο, Αντίδια, Σκόρδο, Πιπερόριζα, Πράσινα φασόλια, Μαρούλι, Σινάπι, Μπάμιες, Κρεμμύδι, Ραδίκια, Ρόκα, Ντομάτα, Λεμόνι, Λάιμ, Φασόλια, Σόγια, Καρπούζι 

Χαμηλής Αλκαλικότητας - pH 7,00 - 7,5
Αγκινάρες, Σπαράγγια, Νεαροί βλαστοί, Λαχανάκια Βρυξελών, Κουνουπίδι, Καρότα, Φρέσκα κρεμμύδια, Κολοκύθι, Πράσα, Πατάτες, Μπιζέλια, Ρεβέντι, Κάρδαμο, Γκρέιπφρουτ, Καρύδα, Φαγόπυρο, Κινόα, Φακές, Τόφου, Κατσικίσιο Γάλα, Τα περισσότερα Βότανα & καρυκεύματα, Λάδι Αβοκάντο, Λάδι Καρύδας, Λάδι λιναριού
Τρώμε Μέτρια
Ουδέτερης/Χαμηλής Αλκαλικότητας - pH 6,5 - 7,0
Μαύρα φασόλια, Λευκά φασόλια, Πεπόνι, Σταφίδες, Φρέσκοι Χουρμάδες, Νεκταρίνια, Δαμάσκηνα, Κεράσια, Κεχρί, Ψάρια γλυκού νερού, Γάλα ρυζιού, Γάλα Σόγιας, Βραζιλιάνικα καρύδια, Καρύδια Πεκάν, Φουντούκια, Ηλιέλαιο, Σταφυλέλαιο


Τρώμε λίγα 
Μέτριας Οξύτητας  - pH 6,00 - 6,5
Φρέσκοι φυσικοί χυμοί φρούτων, Κέτσαπ, Μαγιονέζα, Βούτυρο, Μήλα, Βερίκοκα, Μπανάνα, Βατόμουρα, Βακκίνια, Σταφύλια, Μάνγκο, Πορτοκάλια, Ροδάκινα, Φράουλες, Μαύρο ρύζι, Βρώμη, Σίκαλη, Σιτάρι, Ψωμί ολικής άλεσης, Άγριο ρύζι, Ζυμαρικά ολικής άλεσης,
Ψάρια ωκεανού
Υψηλής Οξύτητας - pH 5,5 - 6,0
Οινόπνευμα, Καφές, Μαύρο τσάι, Χυμοί φρούτων με γλυκαντικό, Κακάο, Μέλι, Μαρμελάδες, Ζελατίνα, Μουστάρδα, Σιρόπι ρυζιού, Σάλτσα σόγιας, Ξίδι, Μαγιά, Ξηρά φρούτα, Βοδινό, Κοτόπουλο, Αυγά, Ψάρια εκτροφείου, Χοιρινό, Οστρακόδερμα, Τυριά, Γαλακτομικά, Γλυκαντικά, Μανιτάρια

Ανδρέας Λάσκαρης
Μέλος Παγκόσμιας Ένωσης Φυσικών Θεραπευτών
6073010332